Een pleidooi om jaarlijks vanaf 18 mei 2017 stil te blijven staan bij Opbouwdag. Om na te denken over hoe met respect met het Rotterdamse wederopbouwerfgoed om te gaan. Wat behouden moet worden, wat terug gerestaureerd kan worden, bijvoorbeeld ontdaan kan worden van lelijke gevelbeplatingen en kunststofkozijnen en vooral ook wat voor duurzame herbestemmingen er aan kunnen worden gegeven.

Ooit werd in Rotterdam jaarlijks de Opbouwdag gevierd. Op of rond 18 mei tussen 1947 en circa 1970 werden eerste palen geslagen, gebouwen in gebruik genomen en er waren busritten langs bouwprojecten. Wij maakten een inventarisatie.
Onderzoek in opdracht van stichting DIG IT UP met medewerking van Astrid Aarsen. Aarsen is strategisch adviseur, conceptontwikkelaar, schrijver, uitgever (60 jaar Lijnbaan: het hart van de Rotterdamse wederopbouw) en onderzoeker. Werkte als beleidsadviseur voor het Ministerie van OCW, als secretaris voor de Raad voor Cultuur (commissies Architectuur en Erfgoed), als universitair docent en onderzoeker aan de TU Delft, Faculteit Bouwkunde. Thans werkzaam als beleidsadviseur bij de gemeente Arnhem voor de Programmatische Activiteiten Cultuur.

De foto’s zijn van Arie Groeneveld uit de collectie van Stadsarchief Rotterdam.

Met dank aan Stadsarchief Rotterdam, Van Leeuwen Van Lignac Stichting, Prins Bernard Cultuurfonds Zuid Holland, stichting Elise Mathilde Fonds en Van der Mandele Stichting.

Bekijk hier de PDF. Opbouwdag

Geef een reactie

help-hint.png
Wilt u reageren? Hebt u aanvullende informatie op onze berichten? Heeft u een mening? Heeft u zelf beeldmateriaal? Vul ons reactieformulier in. Uw reactie wordt zichtbaar gemaakt op de site met uw naam zonder uw emailadres.
 

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Verwijder formulierPost comment