Over het wederopbouwkarakter van het Oostplein, de Mariniers Kazerne en molen De Noord die het bombardement overleefde en in 1954 uitbrandde. Idee is om vanuit historisch besef plannen te ontwikkelen om meer eenheid in het plein te creëren. Historisch beeldmateriaal wordt van 23 juli tot en met 25 september vertoond in het metrostation en etalages op het Oostplein.

Oostplein: een plek met verleden

Het Oostplein is een plek met veel geschiedenis. Stoepmakers Oostplein en stichting DIG IT UP laten die geschiedenis en de anekdotes rond het Oostplein op zaterdag 23 juli weer tot leven komen met onder meer een talkshow van Oma Greet.

Het Oostplein moet weer een aangename verblijfsplek worden en daarom worden er tot en met 18 september activiteiten georganiseerd met omwonenden en bedrijven die aan het plein zijn gevestigd.

Op de plek van het huidige Oostplein stond sinds de veertiende eeuw de Oostpoort van de stad Rotterdam. Buiten de poort lagen het landelijke Kralingen en de Schielandse Hoge Zeedijk, die helemaal tot aan Gouda voerde. Door de annexatie van Kralingen in 1895 ontwikkelde het Oostplein zich van een plek aan de rand van de stad tot een centraal knooppunt van wegen tussen het centrum en Kralingen. In 1912 werd het laatste deel van de Oostpoort gesloopt en daarna herinnerde niets meer aan de oude stadsmuren. Van de molens rond de vroegere poort bleef alleen stellingmolen De Noord staan. In de omgeving van het Oostplein bevonden zich de roemruchte scheepswerven van de VOC en de Admiraliteit en ook de Marinierskazerne, waar vandaan mariniers regelmatig over het plein naar het Exercitieveld in Crooswijk marcheerden.

In mei 1940 werd vrijwel de gehele omgeving van het Oostplein verwoest door het bombardement op de stad. Alleen molen De Noord en het bankgebouw aan de hoek met de Oostzeedijk bleven staan. De molen brandde in de jaren vijftig echter alsnog af. Sindsdien is het Oostplein een aantal keren ingrijpend opnieuw ingericht. Ontwikkelingen als de aanleg van nieuwe wegen en de bouw van de metro zorgden telkens weer voor grote ingrepen in de buitenruimte. Ook nu wordt weer nagedacht over een nieuwe, vriendelijker inrichting van het plein.

Rotterdamse Zoldervondsten, een project van DIG IT UP, nodigt iedereen uit om op 23 juli het Oostplein te bezoeken en aan het programma deel te nemen. Neem uw eigen herinneringen, beeldmateriaal of voorwerpen met betrekking tot het Oostplein mee! (zie ook www.rottop.nl/oostplein)

14.00 uur      Opening bij het paviljoen op het plein, met een optreden van dichter Joop van den Bos en muziek van Carli van Double C. Aansluitend een korte wandeling langs het Oostplein en onthulling van de historische foto’s in de etalages bij:

  • De Bakkerswinkel – Oostplein 223a
  • Europoort – Oostplein 226
  • Joost Cords – Groenendaal 3
  • Optiek Freak – Oostzeedijk 239
  • RET – Metrostation Oostplein
  • Oostmolensteyn – Oostplein 250

14.30 uur      Programma bij Oostmolensteyn (Oostplein 250). Oma Greet interviewt diverse leuke gasten en historicus Dik Vuik geeft een beeldpresentatie.

16.30 uur      Einde programma

 

4 Reacties

  1. Ik wil nog even naar aanleiding van mijn vorige reactie aanvullen dat ik bewoonster ben van de flat Oostmolensteyn en daardoor zeer betrokken ben bij het Oostplein.

  2. Mede door de foto’s in de etalages rond het Oostplein en dan met name over de molen, die daar heeft gestaan, heeft het Oostplein weer een gezicht gekregen. Ook heel leuk dat ze in de etalages aangelicht worden, zeker nu de dagen korter worden. Heel mooi!

    • Dank voor je complimenten, als je terug bent van vakantie kan je de etalagetentoonstellingen ook zelf bekijken. Evan

Geef een reactie

help-hint.png
Wilt u reageren? Hebt u aanvullende informatie op onze berichten? Heeft u een mening? Heeft u zelf beeldmateriaal? Vul ons reactieformulier in. Uw reactie wordt zichtbaar gemaakt op de site met uw naam zonder uw emailadres.
 

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Verwijder formulierPost comment