Afgelopen zomer vond het evenement Stoepmakers Oostplein plaats. Zoals het Oostplein er nu bij ligt is het best wel chaotisch. Voor de bewoners en ondernemers, maar ook voor voetgangers, fietsers en automobilisten. Zou het mogelijk zijn om hier verbeteringen aan te brengen en het Oostplein weer de plek te gaan geven die het verdient?  

De gemeente wil wel en is aan het kijken hoe daar in de toekomst geld voor vrij te maken is. LG Architecten en kunstenaarscollectief  Observatorium bouwden een houten reconstructie van molen De Noord die daar ooit stond. Een molen die het bombardement overleefde maar in 1954 alsnog uitbrandde. Er werden tal van activiteiten georganiseerd. Stichting DIG IT UP organiseerde als bijdrage een Rotterdamse Zoldervondsten bijeenkomst. Door bezoekers aangedragen beeldmateriaal over het Oostplein werd ter plekke gedigitaliseerd. De host van de talkshow, Oma Greet, interviewde de initiatiefnemers, politici van de Gebiedscommissies Centrum en Kralingen Crooswijk en bewoners. Dik Vuik gaf een historische lezing over het Oostplein en muzikant Carlos en dichter Joop van den Bos brachten een ode. Het publiek vormde een koor en zong het lied “Daar bij die molen”. DIG IT UP deed historisch beeldonderzoek naar het Oostplein en publiceerde dit materiaal online op ROTTOP. Een deel van het beeldmateriaal werd op grote fotopanelen geprint en opgehangen in etalages van ondernemers en instellingen op en rond het Oostplein. De panelen trekken nog steeds veel publiek en de tentoonstelling is (deels) voor onbepaalde tijd verlengd.

Op 3 november werd de eerste editie Stoepmakers Oostplein van afgelopen zomer geëvalueerd in de De Bakkerswinkel.  Alle deelnemers waren enthousiast. De houten reconstructie van molen De Noord blijft voorlopig staan. De evenementen werden druk bezocht. Bewoners, ondernemers, politici en ambtenaren leerden elkaar beter kennen.  De renovatie van de tramrails gaat medio april aangepakt worden. Observatorium heeft bij CityLab010 een plan ingediend om het plein te gaan uitlichten. Wordt vervolgd!

 

1 Reactie

  1. De oude foto’s van Oostplein en omgeving zijn echt fantastisch om te zien. Ik kijk er graag naar als ik bij metro Oostplein moet wachten op de metro.
    Daarnaast zou het leuk zijn als de houten constructie aan de andere kant van het oostplein weer terug komt. Zomers kon je daar gezellig zitten!

Geef een reactie

help-hint.png
Wilt u reageren? Hebt u aanvullende informatie op onze berichten? Heeft u een mening? Heeft u zelf beeldmateriaal? Vul ons reactieformulier in. Uw reactie wordt zichtbaar gemaakt op de site met uw naam zonder uw emailadres.
 

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Verwijder formulierPost comment