NieuwsPandora's Music Box

kaartje_pandoraBegin jaren 80 vonden er in Rotterdam drie edities van festival Pandora’s Music Box plaats in de Doelen. Op het festival vonden niet alleen concerten plaats maar ook performances, voordrachten en gekkigheid. Dit festival samen met het latere Ein Abend in Wien wordt algemeen beschouwd als de voorloper van huidige festivals als Lowlands en Motel Mozaïque. In 1985 werden als ’verschijnsel’ de negenduizend bezoekers bij binnenkomst in een geïmproviseerde studio met bouwlampen gefotografeerd. Iedereen was verplicht zich laten fotograferen, inclusief de medewerkers en journalisten. Dit leidde tot felle protesten van de Nederlandse Vereniging van Journalisten die het verplicht fotograferen ontoelaatbaar vond. De negatieven zouden met een raket de ruimte in worden geschoten. Op social media vroeg men zich de afgelopen jaren af waar de foto’s gebleven zouden zijn.studio_pandora De fotograaf John Groot (alias Phoxx) verdronk in 2007 en onbekend was waar zijn archief gebleven was. Na een jaar werden de negatieven uiteindelijk gevonden bij Berry Visser, de oprichter van Mojo Concerts en bedenker van de Pandora’s Music Box en de verschijnselen. Phoxx had alle negatiefrolletjes in drie delen aan elkaar geplakt en in filmblikken gedaan. De negatieven liggen nu tijdelijk gekoeld opgeslagen bij het Nederlands Fotomuseum. Er zijn nu 12 foto’s in hoge resolutie gescand die in het jubileumnummer van 75 jaar Vrij Nederland deze week worden gepubliceerd. Het is de ambitie dat we alle 9.000 foto’s laten scannen en zowel online als offline zichtbaar gaan maken. Mocht u mensen herkennen op de foto’s reageer!

Het artikel in Vrij Nederland kun je via deze site bekijken.

 

30 Reacties

 1. Ik was 1983, 1984 en 1985 op Pandora Music Box. De eerste jaar vond ik wel het beste. Het was zo een vernieuwend festival met meer podia’s tegelijk. Jammer wel dat je sommige concerten moest onderbreken om een ander groep live te zien. Fijn dat je een rooster mee kreeg. De Doelen was echt een punk / New wave stad geworden waar je verschillende zalen binnen kon. Bij de entree moest ik door een dodenkerkhof lopen, en daarna werd er een foto van je gemaakt. De foto’s zouden de ruimte ingestuurd worden, zo werd ons gezegd. Ik had graag wel de foto van mij willen zien. En zeker nu zovele jaren later. Pandora Music Box was een onvergetelijke festival. Daar kan geen ander festival aan tippen. Jammer dat Ian Astbury zo asociaal was tegenover mij. Hij heeft de middelvinger van mij gekregen. Jah Wobble, the Danse Society, Kowalski, Siouxsie met Robert Smith, The Sound, Die Haut (Nick Cave). Psychic TV, Ach vele bands waren wel goed. Maar teveel op een avond ! Bij Durruti column was ik in het midden van het concert in de tribunestoel in slaap gevallen. Jongeman wilt u opstaan? De zaal was leeg. Men was alles af aan het breken. De zalen aan het poetsen. Dus liep ik naar het Centraal station in Rotterdam. Ik viel weer in slaap en werd een uur of twee wakker tussen de bagage kluizen en tussen de junks. Heb maar snel de trein gezocht en stapte in. Weer in slaap gevallen en kwam ik uit in Groningen ipv Maastricht. Hahaha . Gelukkig dat ik dankzij mijn studie een OV-jaarkaart had, waardoor ik vele concerten kon bewonderen door het hele land. Eind jaren 70 en de begin jaren 80 waren geweldige tijden. Hopelijk zie ik de foto van mij terug in die tijd. Ben zo benieuwd 😉 Groetjes Vincent Schreurs

 2. Beste lezer.

  Hierbij wil ik schrijven, dat mijn vriendin Loes en ik aanwezig waren te Pandora’s in 1985. Die foto’s herinner ik me nog goed. Ik heb me vaak afgevraagd wat er mee gebeurd was. Nu weet ik het. Is er een mogelijkheid inzage in de foto’s te krijgen?

  Met vriendelijke groet.

  Eva Grijsen,

 3. Yep, I was there too !!
  Ook heel erg benieuwd naar de ontwikkeling van die bewuste foto :-)) BertuZzz

 4. Ik had al zo het vermoeden dat de foto’s niet de ruimte in zouden worden geschoten..
  Het zou erg leuk zijn om mijzelf en mijn vrienden terug te zien op dat bijzondere moment in ons analoge verleden! Hou me op de hoogte van de (aardse) vorderingen van dit project!

 5. Fantastisch,
  Was erbij in 1983 , zijn daar ook foto’s van?
  Goed initiatief, succes en hoop ze ergens te kunnen bewonderen.
  Groetjes Lucia

 6. Volgens mij moet ik er ook ergens op staan, kan het me niet herinneren dat die foto’s gemaakt zijn, wel dat ik naar Pandora geweest ben!
  Hopelijk komen er meer foto’s en komt er ook een tentoonstelling van? Zou leuk zijn…in het fotomuseum of zo…

 7. Heel erg leuk, ik was er ook bij en ben razendbenieuwd naar de foto’s. Kan mij geen bandjes meer herinneren van de 1985-editie, wat dat betreft is de 1e mij het meest bijgebleven, die line up was onwaarschijnlijk goed…

 8. Ik herken mezelf op een van de Pandora foto’s [kuif, rode jack, bloemenshirt]. Wat gaaf. Goed herinneringen komen weer boven.

 9. ik was er en vroeg me weleens af wanneer de doos geopend werd erg leuk dit ga het volgen en kijken of ik mensen herken mooie groet mariska

 10. Hallooo
  Ik vroeg me al jaren af wanneer die foto’s weer eens boven kwamen.
  Ik sta er ook op.
  Vond het een heel gaaf initiatief.
  Prachtig tijdsbeeld.
  Ben erg blij dat ze zich in het fotomuseum bevinden en hoop mezelf weer eens terug te zien.
  Groetjes, Martin

 11. De foto van het meisje in t zwart met een haarband is Marijke (haar achternaam ben ik even kwijt). Ik was met haar en haar vriend Ad die avond, we studeerden aan de ZWN lerarenopleiding in Delft. Ze kwam uit Berkel & Rodenrijs

 12. Was al jaren benieuwd wanneer de foto’s eens tevoorschijn zouden komen.
  Ook ik sta op een de 9000 foto’s en zou het heel erg leuk vinden om die foto terug te zien.
  Crowdfunding, lijkt me een goed plan, ik doe mee 🙂

  met vriendelijke groeten,

  Nora de Boer

 13. wat ontzettend leuk dat deze foto’s gevonden zijn. Ik was één van de groep mensen die toendertijd alle bezoekers gefotografeerd heeft en heb er nooit meer iets van terug gezien. Ben heel benieuwd naar alle beelden.

 14. Ha super die foto s heb toen meegeholpen met John en oa ook Michael danz (fb)van deze foto s herken ik er maar 1 onno post (oa dj)zie fb hoop er snel meer te zien de artiesten bv nice café gingen ook op de foto succes en groet malou

 15. Geweldig dat de foto’s terecht zijn, dat vroegen we ons vaak af: waar zijn die gebleven? Ze zouden toch de ruimte in geknald worden als ze niet verkocht werden op een veiling? Ik was één van de fotograaf-assisten en het vriendinnetje van John Phoxx. Nu is mijn geheugen niet zo best en Pandora was een aanslag, heeeeel weinig slaap, maar ik kan vast nog wel wat namen aanleveren.

  Groetjes Jessica de Rooij

 16. Ik was er ook bij in de jaren 80 bij Pandora’s music box.
  Wat kan ik doen om de foto’s hiervan te bekijken?
  Ben erg benieuwd namelijk! ( als ik mijzelf nog herken )

 17. Hallo, ik las van de foto’s die gemaakt zijn op Pandora. Ik wilde even doorgeven dat ik en m’n vriend en nog wel wat vrienden erop staan, leuk om van het project van online en printen van de foto’s op de hoogte te blijven

 18. Ja! Ik was erbij, en veel van mijn amsterdamse vrienden toen ook.
  Zou het geweldig vinden om die fotoos terug te zien, we hebben het er zo vaak over gehad.
  Ik was van 1990 tot 1998 de verekering van Phoxx (John groot de fotograaf) en ook hij had geen idee waar die fotoos gebleven waren.
  Voor ons toen vooral interessant omdat ze gemaakt waren voordat we elkaar kenden.
  Ik woon inmiddels alweer 15 jaar op curacao (mijn geboortegrond) maar zou heel graag op de hoogte blijven van het vervolg!
  alvast dank
  groeten Babber

Geef een reactie

help-hint.png
Wilt u reageren? Hebt u aanvullende informatie op onze berichten? Heeft u een mening? Heeft u zelf beeldmateriaal? Vul ons reactieformulier in. Uw reactie wordt zichtbaar gemaakt op de site met uw naam zonder uw emailadres.
 

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Verwijder formulierPost comment